מה השוני בין נזילות מים במבנים ישנים ומבנים חדשים? כיצד מתבצע איתור נזילות מקצועי ובעזרת איזה ציוד? על איתור נזילות ע"י מצלמה תרמית, סיב אופטי, רובוט זעיר , שימוש בגלאי קול, בדיקות מעבדה, החדרת גז ידידותי לסביבה או רדאר חודר קרקע ובטון.
איתור נזילות הוא אחד השירותים החשובים ביותר הניתנים על ידי אנשי מקצוע בתחום האינסטלציה. חשוב לאתר את מוקדי הנזילות מוקדם ככל האפשר, על מנת לטפל בסיבות לבעיה ולא רק בסימפטומים. נזילות נוטות להחמיר במהירות ואסור להקל ראש בהופעת כתמי רטיבות על הקירות, על התקרה או כאשר הרובע מתחיל לצאת מבין המרצפות.
חשוב להדגיש כי נזילות מים קיימות הן במבנים ישנים וכן במבנים חדשים. הסיבות לנזילות מים במבנים ישנים הן בעיקר שחיקה וקורוזיה של צינורות הברזל המגולוון להולכת המים הנמצאים מתחת לרצפה ולעיתים גם בקירות. למרות שצינורות אלה (בקוטר 1 או 1.5 צול בד"כ) הנם בעלי עובי דופן מכובד וגולוונו ברמה גבוהה, עדיין, לאחר מספר שנים הם נאכלים ומתחילות נזילות. מרבית המבנים הישנים בנויים בבניה קונוונציונאלית ועל כן הדרך היחידה להוליכם ברחבי הבית עוברת ברצפה או בקירות.
במבנים חדשים יותר שנבנו ב 15 השנים האחרונות נעשה כבר שימוש בצינורות PEX או PS פלסטיים להם אורך חיים רב יותר. במקרה זה הנזילות יכולות לנבוע משני גורמים: חיבורים שלא הודקו כראוי וכן שחיקה של דופן הצינור מול הקיר היכולה לנבוע מצינור שאינו מקובע כראוי. חלק גדול מהמבנים החדשים נבנה בבניה קלה או לפחות כולל אלמנטים של בניה קלה כגון תקרות גבס המאפשרות הולכה של הצינורות דרך התקרה או דרך הקירות. במצב כזה הגישה אל הצינור תהיה קלה יותר מאשר בבניה קונוונציונלית והתיקון פשוט ומהיר יותר. גם בבניה קונוונציונלית תיקון צנרת SP הנו קל יותר.
האיתור עצמו יכול להתבצע במספר שיטות:
א. מצלמה תרמית – זו השיטה הנפוצה לאיתור נזילות. המצלמה משמשת להדמיה תלת מימדית על פי מדידת טמפרטורה והיא מונעת את הצורך בהרמת מרצפות, הרס או שבירת קירות. מצלמה תרמית מאפשרת לזהות במדויק את מוקד הנזילה ולטפל בה במהירות וביעילות. בנוסף, המצלמה מפיקה דוח ממצאים מסודר ומתאימה לרוכשי דירות חדשות או ישנות.
ב. סיב אופטי – זו שיטה שבה מחדירים כבל המשמש להעברת מידע דרך סיבים שקופים ובאמצעות קרני אור. הסיב מסוגל להעביר כמויות גדולות של מידע, והוא עדיף על כבל הנחושת שבו השתמשו בעבר כדי להשיג תוצאה דומה.
ג. רובוט זעיר – יש אנשי מקצוע בתחום האינסטלציה שמשתמשים ברובוט זעיר על מנת לאתר בצורה מדויקת ככל האפשר את מוקדי הנזילות. הרובוט הוא מכשיר אוטומטי שמופעל מרחוק ומתוכנן לבצע פעולות מסוימות. היתרונות של רובוט זעיר הם גודל קטן וגישה לאיזורים שנחשבים בעייתיים או חסומים עבור בני אדם.
ד. גלאי קול וגלאי אלקטרומגנטי – השימוש בגלאי קול נועד לזהות ולנתח גלי קול. כך מנתחים גם מידע הקשור לגלי הקול ולמוקדי הנזילות. לעומת זאת, גלאי אלקטרומגנטי מתוכנן לזהות קרינה. תפקידו לאתר כמויות גדולות של קרינה גם בטווחים בלתי נראים לעין או רחוקים מתחת לצנרת.
כך בוחרים באיזו שיטת איתור להשתמש
בישראל מקובל כי שירותי איתור של נזילות סמויות באמצעים טכנולוגיים מתקדמים כמו גם נזילות גלויות ניתנים לכל אורך השנה ועבור לקוחות ברחבי הארץ. השירות כולל תיקון נזילות ומפגעים, איתור חדירת מי גשמים ויישום פתרונות איטום. בעזרת השירות ניתן לחסוך הוצאות גבוהות ולמנוע נזקים בלתי הפיכים לתשתית או לנכס. מעבר לכך, האיתור מונע בזבוז של מים. יש להזמין מוקדם את שירותי האיתור ולבצע אותם בשיטה הנכונה ביותר. בישראל מקובל כי
מלבד האמור לעיל, יש לציין אנשי מקצוע שמשתמשים בבדיקות מעבדה כדי לאתר את מוקדי הנזילות ולהבין מה גרם להן. אפשרות אחרת היא החדרת גז ידידותי לסביבה כדי לזהות נזילות או חסימות, או שימוש ברדאר חודר קרקע ובטון כדי להתמקד באיזור ספציפי בלבד. בכל מקרה, הבחירה בשיטת האיתור תלויה במאפייני הנזילה ובכמות הרטיבות המופיעה על פני השטח.