בניה קלה היא בניה תוך שימוש בחומרים קלים כגון עץ אלומיניום, פנלים מבודדים וכו' וזאת בניגוד לבניה קונבנציונלית העושה שימוש בקונסטרוציית בטון יצוק עם זיון ברזל. בניה קלה מאפשרת בניה מודולרית, מהירה ונקיה של בתי מגורים, מבני תעשיה, מבני ציבור ותוספות בניה. תת ענף של הבניה הקלה היא הבניה המתקדמת בה נעשה שימוש בחומרי בניה קלים ומתקדמים כגון קונסטרוקציות פלדה או אלומיניום, זכוכית, פלסטיק וכו'. בניה קלה מכונה לעיתים גם בניה ירוקה שכן שיטת בניה זו נחשבת ידידותית לסביבה הן מבחינת כמות פסולת הבניה הנלווית לתהליך, הן מבחינת האפשרות להשתמש בחומרים ממוחזרים והן מבחינת האפשרות למחזר חלק נכבד מחומרי הבניה בסוף חייו של המבנה.
בבניה קלה, חלק גדול מהאלמנטים מיוצרים במפעל ומגיעים לשטח ביחידות גדולות יחסית. דוגמאות טובות לכך הם פנלים מבודדים, אגדי גג ואפילו קירות שלמים כמקובל בבניה טרומית או בניה מתועשת.
כיום משתמשים ברוב העולם המערבי בשיטות של בניה קלה בהתאם לאיזור ולחומרי הבניה הקיימים בו ונמנעים מבניה בבטון יצוק ובלוקים.
שילוב בין בניה קלה לבניה ירוקה
כאמור, בין בניה קלה לבניה ירוקה קיים קשר הדוק. בניה ירוקה הנה גישה כוללת לתכנון המבנה המתיחסת לאופן הבניה והשימוש במבנה ואשר מטרתה יצירת מינימום פסולת ומינימום שימוש בחומרי גלם בעת הבניה ובמקביל חיסכון באנרגיה ומים בעת השימוש במבנה.
מעצם הגדרתה של הבניה הירוקה ניתן להבין כי בניה קונבנציונלית אינה מתאימה להשגת מטרותיה של הבניה הירוקה. מבנים בבניה ירוקה ייבנו בבניה קלה המאפשרת חיסכון בחומרי גלם בעת הבניה ושימוש בחומרים מתקדמים לקונסטרוקציה, בידוד וחיפוי באופן שיאפשר חיסכון מירבי באנרגיה.
יתרונות וחסרונות של בניה קלה בהשוואה לבניה קונבנציונלית
ניתן למנות מספר יתרונות מרכזיים:
- קיצור זמן הבניה – מרבית האלמנטים מגיעים לשטח כשהם מורכבים במפעל. אין התעסקות עם לבנים וערבוב בטון. דבר זה מפחית משמעותית את כמות העבודה הנדרשת ומקצר את משך הזמן להקמת המבנה.
- ביסוס מבנה פשוט וזול יותר – משקל המבנה בבניה קלה הנו נמוך משמעותית מאשר בבניה קונבנציונלית. פועל יוצא מכך הנו עומסים נמוכים יותר על הקונסטרוקציה ועל ביסוס המבנה, מה שמאפשר שימוש בביסוס קל ופשוט יותר.
- בידוד משופר וחיסכון באנרגיה – החומרים המשמשים בבניה קלה הנם בעלי תכונות בידוד גבוהות משמעותית מאשר בלוקים סטנדרטיים. בנוסף, ניתן להוסיף בתוך קירות המבנה שכבות בידוד נוספות על פי הצורך. הדבר מביא לחיסכון משמעותי באנרגיה לחימום/קירור המבנה.
- הפחתת כמות פסולת הבניה – המנעות מיציקות בטון יחד עם שימוש באלמנטים מוכנים מאפשר הקטנה משמעותית בכמות פסולת הבניין הנוצרת במהלך העבודות להקמת המבנה. בנוסף, חומרי הבניה הקלה ניתנים למיחזור.
- הפחתת עלויות הבניה – הקמת מבנה בבניה קלה דורשת הרבה פחות ימי עבודה מבניה קונבנציונלית. עמודי הקונסטרוקציה ממוקמים ע"י מסגר מומחה ואין צורך בעבודת תפסות, יציקות בטון וכו'. בנוסף חלק גדול מהאלמנטים מגיע מוכן מהמפעל. כפועל יוצא, כמות העבודה הנדרשת הנה קטנה משמעותית מאשר בבניה קונוונציונלית ובהתאם גם עלויות הבניה.
- דיוק מירבי בבניה – ניתן להגיע לדיוק של סנטימטר בגדלי החדרים.
על צד החסרונות של הבניה הקלה ניתן לציין
- מיעוט קבלנים שמכירים היטב את שיטות הבניה והחומרים – בניה קלה מחייבת התמחות והכרה של אופן העבודה הנכון עם החומרים, החל מהקונסטרוקציה וכלה בחיפויי הקירות. קיימים מעט קבלני בניין בעלי התמחות אמיתית בבניה קלה.
- לא כל האדריכלים מתמצאים באפשרויות של חומרי הבניה הקלה השונים – על אף שניתן למצוא פיתרון טכני – הנדסי כמעט לכל דרישה של האדריכל, הדבר כרוך בעלויות לא מבוטלות. אדריכל המכיר את מגבלות חומרי הבניה הקלה ואת יתרונותיהם ידע לנצלם באופן מקסימאלי מבלי ליצר דרישות מייקרות.
- ביצוע שינויים במבנה הנו מורכב – רוצים לשבור קיר? להגדיל את החדר? לקבוע חלון חדש בקיר? שינויים מעין אלה במבנה בבניה קלה עלולים להיות מורכבים ומומלץ לתת לקבלן מומחה לבצעם. בהתאם המחיר הנו גבוה יותר משינויים בבניה קונבנציונלית.
- צורך בממד בבניה קונבנציונלית – הרשויות מחייבות כל בית מגורים חדש בממ"ד. הממ"ד, שהנו בבניה קונבנציונלית, מחזיר את הבונה אל הצורך בביסוס, תפסנות ויציקות בטון ומייקר משמעותית את הבניה.
- תחזוקה במבני עץ – מבני עץ (הנכללים אף הם תחת הכותרת של בניה קלה) מחייבים תחזוקה שנתית של צביעה בחומרים המגינים על העץ. פעולה זו מייקרת משמעותית את השימוש במבנה ועל כן יש לבחון את התאמתו של סוג בניה זה לתנאי הארץ.
נשמח לשמוע המלצות של אנשים
שבנו בבניה קלה
עומד לפני קנית מגרש ונשמח על המלצות