בישראל רגילים לבנות מבלוקים, בטון וטיח, זו באופן כללי שיטת הבנייה הנפוצה ביותר. אך למעשה ישנן עוד שלל שיטות בנייה אחרות, שחלקן מקובלות מאוד בעולם והן מתחילות לצבור תאוצה ופופולאריות גם בשוק הישראלי השמרני והקטן. שם כולל לחלק משיטות בנייה אלו הוא בניה קלה, כאשר זהו שם שגם עלול להעביר מסר שגוי של בניה שאינה חזקה וגם להרתיע רבים עקב ההרגל המושרש של בנייה מבלוקים ובטון בלבד. אך לבניה קלה או בניה מתועשת יתרונות מעשיים, אנרגטיים ואף כלכליים במקרים רבים מאוד. נסביר אודות משכנתא לבניה קלה לאלו שלמדו את הנושא ובחרו לביתם שיטת בניה לא קונבנציונלית המציעה שפע יתרונות ויכולות.
לחיסכון משמעותי בעלויות המשכנתא לחץ כאן
בניה קלה – למה הכוונה?
לפני שניכנס לעובי הקורה לגבי הלוואת משכנתא לבית הבנוי בשיטת "בניה קלה", נסביר בקצרה למה הכוונה בכלל. מדובר כאמור על שיטות בנייה שונות, העושות שימוש בחומרים מתקדמים ובטכניקות ייצור מדויקות ושונות, שיטות החורגות מהבנייה מבלוקים, בטון וטיח ומאושרות כמובן ע"י מכון התקנים. הכוונה היא למשל להקמת שלד מברזל ייעודי המוכן מראש במפעל ייצור, בנייה מעץ וטכניקות בנייה שונות העושות שימוש בחומרים מתקדמים וייעודיים למגורים. במקרים רבים אלו בתים ה"מיוצרים" מראש במפעל ובשטח הצוות מרכיב אותם בהתאם לתכנית אדריכלית.
סקרנו באתר המרכז לבניה ואדריכלות את נושא הבניה הקלה באופן כללי במאמר זה https://www.citytabu.org.il/?p=1388 ובעתיד הקרוב צפויים להתווסף מאמרי ידע הנוגעים בצורה מורחבת בנושאים כמו שיטות הבניה השונות, הטכנולוגיות, הפתרונות ועוד.
רק נציין כי בניה מהירה וקלה אינה חייבת להיות בניה ירוקה. אם כי במרבית המקרים מדובר על פתרון שהוא לא רק יעיל כלכלית והנדסית אלא גם אקולוגית ואנרגטית, להסבר פרטני אודות משכנתא לבניה ירוקה גלשו למאמר שהכנו בנושא.
הכול על משכנתאות לבניה קלה
ראשית כל, במקרים רבים מאוד, בניה קלה יוצאת בסיכום כללי זולה יותר מבניה "רגילה" מבלוקים ובטון. נכון שבניית בית היא עדיין עניין יקר מאוד ובכל מקרה תצטרכו לרוב לבנות ממ"ד ומשטח בטון לרצפה, אבל אולי תוכלו לקחת משכנתא קטנה יותר. אך מעבר לכך, בית הבנוי בבניה קלה הוא בית לכל דבר ועניין ומדובר על נכס קנייני שלכם, לכן אין שום מניעה או בעיה לקבל משכנתא לבניה קלה מכל אחד מהבנקים המסחריים בשוק.
אז מצד אחד ניתן לומר כי המשכנתא עבור בית בבניה קלה היא בדיוק אותו דבר כמו משכנתא לבנייה עצמית של בית "רגיל". אך מצד שני ישנם הבדלים. כאשר מדובר על בניה קלה של בית, הבנקים לרוב מאפשרים לקבל מימון של מקסימום 60%-70%, יתר הסכום צריך להגיע מהון עצמי של הלווים. זאת מכיוון שמדובר על בניה עצמית ולא ברכישת דירה מקבלן ביצוע מוכר. לא כל הבנקים יסכימו להכיר בעלויות הפיתוח של הקרקע עצמה אלא רק בעלויות הבניה בפועל, חשוב לברר. כמו כן, מכיוון שאין נכס בנוי בתחילת התהליך, לרוב יהיה שעבוד של המגרש עליו ייבנה הבית וכמו כן לעיתים הסכום יתקבל בשלבים לפי התקדמות הבנייה בפועל.
כאשר אנו מדברים על משכנתא לבניה קלה, הכוונה היא לבית בבניה שאינה יבילה כלומר ניידית. מבנים ניידים הם סיפור אחר במקצת מבחינת עלויות, הכנת הקרקע והיבטי המימון האפשריים. משכנתא לבניה עצמית היא מראש מורכבת יותר ממשכנתא לדירה מקבלן, אך הנושא בהחלט זמין ואפשרי גם עבור הבחירה החכמה של בניה קלה.